Kråkshult

Kråkshult (Mariannelund) ligt in de Zweedse provincie Småland en valt onder Eksjö kommun. De hele regio van Vimmerby tot en met Mariannelund staat in het teken van Astrid Lindgren en de door haar geschreven en verfilmde verhalen over Pippi Langkous en Emil de boerenjongen. Ook richting Kråkshult staan informatieborden over filmlocaties of inspiratiebronnen. Midden in de natuur treft u precies tegenover de kerk het oude schoolgebouw van Kråkshult aan. De kapstokken en schoolborden hangen er nog en u kunt nog even gaan zitten achter een ouderwets schoolbankje om vroeger tijden te laten herleven.

Een typisch Zweeds dorp.

Kråkshult is zo'n typisch bewaard gebleven klein Zweeds dorpje, waar in de gehele omgeving slecht 120 mensen wonen. Van verkeer heeft u dan ook geen last, want het huis ligt op 12 kilometer van de doorgaande weg Vimmerby - Eksjö. Misschien is het laantje voor de school met haar prachtige bomen wel één van de mooiste van Zweden. Vanuit Kråkshult bent u binnen een half uur rijden in Vimmerby of Eksjö. Mariannelund bereikt u in slechts tien minuten en hier vindt u alle faciliteiten. Van supermarkt tot bakker en van café tot pizzeria.
Een klein dorp, maar wel met internationale allure. Zeker in de zomer, want dan zijn de meeste huizen bewoond. Aan Duitsers, Denen, Nederlanders en Engelsen geen gebrek. Veel mensen bezitten hier in deze rustige landelijke omgeving een vakantiehuis waar ze heerlijk tot rust willen komen. Aan een praatje maken geen gebrek. Zeker niet als het winkeltje in het weekend open is, want er komen ook oud-leerlingen van de school en vertellen vol geuren en kleuren waar ze hun jas moesten hangen en vaak weten ze nog precies waar ze zaten in het klaslokaal..
De Zweden zelf bezitten hier ook vakantiewoningen en enkele Zweedse families wonen hier permanent, waarvan sommige met kinderen die elkaar elke morgen ontmoeten in de schoolbus die hen naar Mariannelund brengt.
Kråkshult heeft een gemeenschapshuis waar allerlei activiteiten worden georganiseerd en mocht u zo nu en dan uw kroket of frikandel gaan missen, dan kunt u deze tien kilometer verderop aan een prachtig meer met badplaats gaan eten op het gezellige terras van een camping die gerund wordt door Nederlanders.